Przepis na dobre ciasto bez pieczenia

Ciasto, które nie wymaga pieczenia to fantastyczna opcja dla osób, które odczuwają pewnego rodzaju dyskomfort na myśl o tym, żeby samodzielnie przygotować wypiek. Faktem jest, że pieczenie wymaga odpowiednich umiejętności i wprawy, a nawet doskonały przepis niekoniecznie sprawi, że staniemy na wysokości zadania.

W grę wchodzą przecież kwestie wyczucia piekarnika i doświadczenie, którego brak może doprowadzić nas do ostatecznej katastrofy kulinarnej. Ciasta bez pieczenia jawią się w takiej sytuacji jako doskonała alternatywa, która umożliwi nam przygotowanie pysznego deseru na wzór wypieków, choć bez tego decydującego czynnika. Nie oznacza to jednak, że takie ciasta nie mają siły przebicia i nie staną się ulubionym deserem naszych bliskich!

Ciasto bez pieczenia a oszczędność czasu

Bez wątpienia przygotowanie to zajęcie znacznie mniej czasochłonne niż tradycyjny wypiek. Na ogół przepisy na ciasta bez pieczenia są wyjątkowo nieskomplikowane, dlatego są doskonałym wyborem w przypadku nagłych sytuacji wymagających poczęstowania gości czymś naprawdę unikatowym. Są również świetnym rozwiązaniem, zwłaszcza gdy w grę wchodzą upalne dni, które będziemy chcieli urozmaicić sobie pysznym i nieco lżejszym deserem. Tego typu ciasta na ogół najlepiej smakują na zimno i są fantastycznym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Jednym z najpowszechniejszych przepisów, który przy okazji nie zajmują więcej niż pół godziny, jest przepis na ciasto grysikowe.

To wprawdzie ciasto bez pieczenia, choć w tym wypadku wymaga gotowania. Do realizacji przepisu potrzebujemy tak naprawdę kilku ogólnie dostępnych produktów spożywczych, m.in. kaszy manny, kakao, herbatników, mleka i masła. Przygotowanie tego klasycznego w tej kategorii ciasta jest banalnie proste i nie wymaga od przygotowującego umiejętności kulinarnych. Nie ma także mowy o tym, aby ciasto nie wyszło. Wystarczy jedynie skrupulatnie trzymać się podanych proporcji, aby móc już chwilę później cieszyć się wyśmienitym deserem. To ciasto, które będzie pysznie smakowało zarówno na ciepło, jak i po ostudzeniu. Można je przygotowywać zarówno w wersji bardzo słodkiej i dodatkową polewą z roztopionej czekolady, jak i w wersji light, do przygotowania której należy nieco zredukować ilość cukru i z pewnością zrezygnować z jakiejkolwiek polewy.

Osoby dbające o linię mogą w takim wypadku posypać ciasto płatkami migdałów lub kokosowymi wiórkami. Z całą pewnością tego rodzaju ciasto ma szansę stać się ulubionym deserem w naszym domu.